H.H. Dalai Lama i kælderen i Skindergade (foto: Benny) |
H.H. Dalai Lama besøgte for første gang Danmark i oktober 1973 som Prins Peters gæst. Hans Hellighed benyttede bl.a. lejligheden til at holde et offentligt foredrag på Nationalmuseet den 18. oktober, og samme dag aflagde han besøg i det første danske center for tibetansk buddhisme, Karma Drub Djyling, i et kælderlokale i Skindergade, København.
Under besøget i buddhistcenteret blev Hans Hellighed bedt om at velsigne stedet og give "mani lung", d.v.s. mundtlig transmission til Tjenresigs centrale mantra OM MANI PEME HUNG.
I det lille tæt pakkede og støjfyldte kælderlokale gennemførte Hans Hellighed en kort indvielsesceremoni, hvor der blev ringet med tibetansk klokke og kastet ris, mens Hans Hellighed fremsagde lykkebringende bønner.
Derefter gav Hans Hellighed "mani lung", og de fremmødte buddhister skulle gentage en kort bøn til Tjenresig og mantraet OM MANI PEME HUNG efter ham.
Hans Hellighed gav nu nogle generelle belæringer om at praktisere tibetansk buddhisme i Danmark. Bl.a. lagde han vægt på, at vi skulle vedblive med at følge almindelig dansk levevis og ikke skilte med vore religiøse kendetegn, den tibetanske bedekrans m.m. Der er ingen grund til at sætte skel mellem os selv og det omgivende samfund. Det væsentlige er den kærlige buddhistiske indstilling, udviklingen af bodhicitta. Det er sindet, der skal ændres, ikke den ydre livsstil.
Hans Hellighed bad en af sine munke om at hente en religiøs tekst "The Eight Verses for Training the Mind", der er udgivet i engelsk oversættelse fra forlaget i Dharamsala. Først fortalte Hans Hellighed lidt om tekstens forfatter Kadampa Geshe Langri Tangpa, der blev kaldt "Langri Tangpa med det bedrøvede ansigt" på grund af hans store medfølelse for alle lidende væsener. Hele hans liv var fokuseret på udviklingen af det altruistiske sind, bodhicitta.
Derefter læste en munk teksten op på engelsk. Hans Hellighed sluttede besøget med at forære teksten til centeret og ønske lykke for alle.