Tuesday, January 31, 2012

H.H. Dalai Lamas første besøg i Danmark

H.H. Dalai Lama i kælderen i Skindergade (foto: Benny)




H.H. Dalai Lama besøgte for første gang Danmark i oktober 1973 som Prins Peters gæst. Hans Hellighed benyttede bl.a. lejligheden til at holde et offentligt foredrag på Nationalmuseet den 18. oktober, og samme dag aflagde han besøg i det første danske center for tibetansk buddhisme, Karma Drub Djyling, i et kælderlokale i Skindergade, København.
Under besøget i buddhistcenteret blev Hans Hellighed bedt om at velsigne stedet og give "mani lung", d.v.s. mundtlig transmission til Tjenresigs centrale mantra OM MANI PEME HUNG.
I det lille tæt pakkede og støjfyldte kælderlokale gennemførte Hans Hellighed en kort indvielsesceremoni, hvor der blev ringet med tibetansk klokke og kastet ris, mens Hans Hellighed fremsagde lykkebringende bønner.
Derefter gav Hans Hellighed "mani lung", og de fremmødte buddhister skulle gentage en kort bøn til Tjenresig og mantraet OM MANI PEME HUNG efter ham.
Hans Hellighed gav nu nogle generelle belæringer om at praktisere tibetansk buddhisme i Danmark. Bl.a. lagde han vægt på, at vi skulle vedblive med at følge almindelig dansk levevis og ikke skilte med vore religiøse kendetegn, den tibetanske bedekrans m.m. Der er ingen grund til at sætte skel mellem os selv og det omgivende samfund. Det væsentlige er den kærlige buddhistiske indstilling, udviklingen af bodhicitta. Det er sindet, der skal ændres, ikke den ydre livsstil.
Hans Hellighed bad en af sine munke om at hente en religiøs tekst "The Eight Verses for Training the Mind", der er udgivet i engelsk oversættelse fra forlaget i Dharamsala. Først fortalte Hans Hellighed lidt om tekstens forfatter Kadampa Geshe Langri Tangpa, der blev kaldt "Langri Tangpa med det bedrøvede ansigt" på grund af hans store medfølelse for alle lidende væsener. Hele hans liv var fokuseret på udviklingen af det altruistiske sind, bodhicitta.
Derefter læste en munk teksten op på engelsk. Hans Hellighed sluttede besøget med at forære teksten til centeret og ønske lykke for alle.

Kalu Rinpoche


Kalu Rinpoche i København foråret 1973.

Hvornår kom Dharmaen til Danmark?. En skelsættende begivenhed var Hans Hellighed Dalai Lamas indvielse i oktober 1973 af lhakhangen i kælderen i Skindergade, indrettet af Ole og Hannah Nydahl og deres venner/disciple. Dalai Lama gav også en mani-lung, bemyndigelse til at recitere det store mantra OM Mani Peme Hum og en lung og kort instruktion til "lodjong i otte vers". I foråret 1974 kom Ærværdige Kalu Rinpoche til Danmark og gav indvielser og belæringer. Med sit følge af munke præsenterede han for første gang autentiske tibetanske puja'er, lærte sin disciple en kort praksis på Tjenrezig eller Avalokitesvarra og begyndte at instruere de mest ihærdige i nöndro-praksis. Kalu Rinpoche opholdt sig her efter min erindring i flere måneder. Senere på året - lige omkring årsskiftet, som jeg husker det, ankom Hans Hellighed Gyalwa Karmapa her, udførte sin berømte kroneceremoni og gav indvielser. Jeg har et godt billede fra dette besøg som jeg vender tilbage med. Fotoet herover er efter min bedste erindring fra den allerførste dag af Kalu Rinpoches ophold, hvor han efter det første bevægende møde i lufthavnen mødte sine disciple i et hus i Nyboder-kvarteret i København. De danske elever reciterede på tibetansk tilflugtsbønnen: "Sangdjæ, tjø dang tso ki tjor nam la..." til Kalu Rinpoches synlige glæde.

Sunday, January 29, 2012

Dilgo Khyentse på Svanemøllevej


En morgen lød der et klik ved postsprækken og - voila – der lå et postkort fra Tulku Pema Wangyal i Darjeeling. ”Hans Hellighed Dilgo Khyentse Rinpoche kommer til Frankrig denne december. Har du lyst til at komme?” Det var allerede næsten januar. Jeg smed alt hvad jeg havde og tog på tommelfingeren ned mod Dordogne i den bidende kulde.

På broen over Kielerkanalen sad jeg bag på en motorcykel. Min pande blev til is og mistede næsten bevidstheden. I Frankrig sagde Dilgo Khyentse Rinpoche med det samme ja til at besøge Danmark. Heldigvis var fire fem venner villige til at dække omkostningerne, siden jeg ikke selv havde pengene.

Det var nok midt i januar 1976 da den store rimé mester Dilgo Khyentse ankom til København på sin første tur til vesten. I hans følge var Tulku Pema Wangyal, hans barnebarn Shechen Rabjam, hans datter Chimey og tre lamaer.

Han blev en uge og gav en række indvielser og en hel del undervisning. Under besøget tog han også til Oslo.

I baggrunden af billedet kan man se mustenstrappen til det nyanskaffede dharmacenter på Svanemøllevej 56. Dilgo Khyentse var således den første lama til at besøge og velsigne huset.

Mens denne bemærkelsesværdige læremester sad i toget på Hovedbanegården, et halvt minut fra afgang, pegede Tulku Pema Wangyal på mine vortefyldte hænder og hviskede, "Vis dem til ham". Jeg bøjede mig frem mod ham og uden tøven mumlede han et par mantraer, pustede kraftigt hen over begge mine hænder en enkelt gang, og klappede mig kærligt på hovedet. Toget var allerede i gang da jeg lige nåede at hoppe af.

Alle vorterne, omkring fyrre, var pist væk efter en uge - og har aldrig vist sig siden.